על שוק שכירות היוקרה לא תקראו באופן קבוע באתרי הנדל"ן הרגילים. פלח שוק זה הוא אמנם מצומצם ואקסקלוסיבי, אך למרות זאת ער מתמיד ומייצר עסקאות מעניינות שמגיעות לכותרות הראשיות. נכס יוקרה יושכר בלא פחות מ-20,000 ₪ לחודש ויכול להגיע לכ-100,000 ויותר – במיוחד בתל-אביב ובהרצליה, המוגדרות כאזורי הביקוש העיקריים לשכירות נכסי יוקרה. אחריהן בפער גדול נמצאים נכסים מעניינים בערים ירושלים, רמת השרון וגם ראשון לציון.
מגמת עלייה בביקוש ובהיצע של נכסי יוקרה להשכרה
רק לאחרונה, דיווחו העיתונים על שתי עסקאות מעניינות שהושלמו בתל אביב – שתיהן בפרויקטים יוקרתיים למגורים בשדרות רוטשילד. הראשונה היא דירת 240 מ"ר בבניין בוטיק, ששוויה מוערך בכ-35 מיליון ₪. הדירה הושכרה ב-70 אלף ₪ לחודש, לתושבי חוץ שעלו לישראל וביקשו ליהנות מחיי העיר התוססת. העסקה השנייה נערכה בבניין מאייר היוקרתי, הממוקם בפינת שדרות רוטשילד ורחוב אלנבי. במסגרת עסקה זו – מהעסקאות היקרות ברוטשילד בתקופה הנוכחית, הושכרה דירה בגודל 300 מ"ר ששוויה נאמד בכ-35 מיליון ₪, בסכום של 100,000 ₪ לחודש לתקופה של שנתיים, גם היא לתושבי חוץ.
דיווחים אלו אינם מפתיעים, ומבטאים את מגמת העלייה בביקוש ובהיצע של נכסי יוקרה להשכרה, שהתגברה מאוד מאז תקופת הקורונה וממשיכה גם היום. לפי נתונים שאסף אתר יד2, ברבעון הראשון של שנת 2021 הוצעו בישראל 680 נכסים להשכרה במחיר העולה על 20,000 ₪ לחודש, ואילו ברבעון הראשון של 2022 עלה ההיצע ל-1090 נכסים – 60% מהם בתל אביב, ו-21% בהרצליה, שבהן ניתן למצוא את הנכסים היוקרתיים ביותר להשכרה.
כל הטוב שיש לנכסי היוקרה להציע
היצע נכסי היוקרה כולל דירות בוטיק ייחודיות בפרויקטים יוקרתיים של התחדשות עירונית באזורים אסטרטגיים, כמו גם דירות במגדלי יוקרה – חלקן בקו ראשון לים. נכסים מבוקשים נוספים הם וילות מאובזרות ורחבות ידיים, לרוב עם בריכה מפנקת ושפע של מרחב ושקט.
נכסים אלו מתאימים במיוחד ללקוחות בעלי יכולת פיננסית גבוהה, תמורתה ייהנו מכל הטוב והשפע שיש לנכסי היוקרה להציע. בין הלקוחות ניתן למצוא תושבי חוץ, אנשי עסקים, יזמי הייטק, יבואנים, בעלי חברות, עורכי דין, רופאים בכירים, ועוד. לרוב, יעדיפו השוכרים לשכור את הנכס לתקופות קצרות של שנתיים-שלוש. עסקאות הנחשבות לטווח ארוך יערכו בדרך כלל לחמש שנים, עם אופציה להארכה לחמש שנים נוספות.
הסיבות לבחור בשכירות על פני רכישה הן מגוונות וכוללות שיקולים שונים. חלק מהשוכרים רוצים לנסות את האזור לפני שהם מחליטים לרכוש בו נכס יוקרה, או שהינם ממתינים לנכס שרכשו ובנייתו טרם הושלמה. אחרים, נמצאים בתקופה בחיים בה יעדיפו להתגורר בנכס זמני שאינו מצריך רכישה משמעותית. לצד אלו, ישנו גם שיקול עסקי במסגרתו עסקת שכירות תהיה משתלמת יותר מאשר קנייה של נכס יוקרה בעל סטנדרטים גבוהים.
לשמור על ערך הנכס
עבור בעלי הנכסים, ההשכרה יכולה להיות משתלמת ביותר, במיוחד אם ברשותם נכסים נוספים ואינם מתגוררים בנכס באופן קבוע או לתקופות בהן הם נעדרים לצורכי נסיעות עסקים לחו"ל. השכירות מהווה למעשה תשואה שוטפת מהנכס, לצד התשואה הגבוהה הצפויה להם מעליית שווי במכירה עתידית.
ההתנהלות של בעלי הנכסים מול השוכרים בעולם נכסי היוקרה שונה בתכלית מזו המתקיימת בשוק השכירות הרגיל. ראשיתה במציאת השוכרים המתאימים בארץ ובחו"ל. לאחר מכן, על ההתקשרות בין הצדדים להתנהל בסטנדרטים גבוהים, תוך מתן פתרונות מיידיים ובאיכות בלתי מתפשרת. לרוב, יעדיפו בעלי הנכסים לנהל את הנכס באמצעות איש מקצוע המתמחה בעולם נכסי היוקרה, ושמלבד ניהול הנכס ושמירת רמתו הגבוהה, אף יוכל בעתיד לנהל את מכירתו.